Terre dei nappi
bevagna

Hoe lang er al wijn wordt gemaakt in de wijngaarden? Eigenaar Riccardo Antano kan het niet zeggen, ‘da tanto tempo..’ al een hele tijd. Terre dei Nappi is een wijnproducent waarbij de tradities van generatie naar generatie worden overgedragen. De resten van een Romeins aquaduct (waar ook een deel van de wijnen naar vernoemd is) geven aan hoe lang hier al activiteit is geweest. 

 

De cantina begon met de overgrootvader van Riccardo, Guglielmo, die een stuk land kocht dat perfect was voor het verbouwen van wijnstokken. De grond van klei en kalksteen, de wind die de wijngaarden vrijwaart van vocht en daarmee allerlei onaangename ziektes en de eeuwenoude traditie van wijnmaken. Alles komt hier samen voor een aantal prachtige wijnen.

 

Wanneer je bij de familie Antano aankomt voor een proeverij, wordt je hartelijk ontvangen. Zelfs midden in de periferie van de drukke oogsttijd: la vendemmia. Riccardo laat ons de wijnen proeven in het kleine, maar mooie proeflokaal. Een snel opgezette proeverij, maar daarmee niet minder gemeend. Zijn moeder snelt het proeflokaal in met vers gebakken brood en droge worst, allemaal huisgemaakt, fatta in casa. 

 

De cantina van Terre dei Nappi is gesitueerd in Umbrië, il cuore verde, het groene hart van Italië. Net buiten de middeleeuwse stadspoorten van het stadje Bevagna bevindt zich aan de Strada del Sagrantino de wijnboerderij. Delen van de wijngaarden zijn al tientallen jaren oud, andere stukken net aangeplant. Wie omhoog kijkt, de velden in, ziet de koepel van het Santuario della Madonna delle grazie bovenop de heuvel prijken. Een heiligdom uit de 16e eeuw, gebouwd in navolging van enkele spirituele gebeurtenissen in deze heuvels. Draai je om en je zie links Bevagna liggen en recht voor je neus doemt de stompe berg Monte Subasio op. 

 

Terug naar nu: de huidige kapitein op het schip is Riccardo. Hij heeft respect voor de traditie maar vernieuwt ook. Denk bijvoorbeeld aan zijn rosé, die ze in Italië rosato noemen. Deze maakt hij van Sagrantino druiven. Geen alledaags product, omdat de traditie wil dat van deze druif rode wijnen worden gemaakt. Dat begon heel vroeger met alleen een zoete rode (de Sagrantino Passito), maar later won de droge rode wijn aan populariteit. De wijnen die afkomstig zijn van de Sagrantino di Montefalco worden door sommigen ook wel de grizzly van de rode wijnen genoemd. Volop tannines, maar ook diep zwart fruit, gedroogde vruchten en een kruidige aardsheid. Een wijn met karakter dus. De rosé heeft dezelfde eigenschappen. Minder fruit, meer aardsheid (kalksteen en klei), en kruiden. È un esperimento, verklaart Riccardo. Wat ons betreft geslaagd. 

 

Verder draait het om passie, respect en liefde. In het dagelijks leven en in de wijngaard. Passie voor het werk, respect voor het land en liefde voor de familietraditie bij het cultiveren van de wijngaarden. Deze waarden proef je terug in de wijnen. Je proeft direct dat ze een expressie zijn van de omgeving. Wat je erin stopt, vind je terug in de fles. 

 

De wijngaarden van Terre dei Nappi bevinden zich op de heuvels rond Bevagna. Een deel van de wijnen wordt op RVS vaten gerijpt, waardoor je een heel pure interpretatie van het terroir verkrijgt. De Montefalco Rosso en de Montefalco di Sagrantino verfijnen nog op  houten vaten. Dit zorgt voor extra gelaagdheid en een complexere wijn. Terre dei Nappi heeft in totaal 5 hectare aan wijnstokken, geworteld in kalk- en kleigrond. De locatie in een mild klimaat met genoeg wind zorgt voor een optimale omgeving voor de wijnranken om te groeien. De cantina ligt praktisch aan de eeuwenoude Via Flaminia. 

 

 

Terre dei Nappi verbouwt de volgende druivenrassen: 

 

Sagrantino, de belangrijkste druif van het gebied.

 

Sangiovese, die een flink deel van de wijngaarden beslaat.

 

Overige soorten:

Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Grechetto, Trebbiano Spoletino

Riccardo laat ons de wijnen proeven in het kleine, maar mooie proeflokaal.
Tijdens een bezoek aan Terre dei Nappi
Riccardo Antano is eigenaar van het wijnhuis

Het assortiment

Volg Terre dei nappi op

Bedrijfsgegevens Acqua Fa Male:

KVK 67994415

Vestigingsnr. 000036475149

Btw-nummer: NL002184212B88

IBAN: NL31BUNQ2032092956

Aalsterweg 166, 5644RH Eindhoven