- italiaanse kwaliteitswijnen met een verhaal
De familie Durio is al 3 generaties wijn aan het maken in de heuvels bij Agliano Terme, Piemonte. Het wijnhuis staat nu onder de bezielende leiding van de broers Alessandro en Alberto Durio. De familie produceert een reeks heerlijke (sinds kort ook biologische!) wijnen. Deze wijnen produceren ze in Agliano Terme in Piemonte.
De druiven die ze er onder meer voor gebruiken zijn de Barbera d’Asti, Grignolino en Nebbiolo voor de rode wijnen en de Chardonnay en Arneis-druif voor een heerlijke witte wijn.
De rol van de nieuwe generatie is duidelijk merkbaar. “We zijn een nieuwe weg ingeslagen met andere productieprocessen die we uitproberen.
Daarbij selecteren we alleen de beste druiven met de hand”, vertelt Alessandro. “Trossen die niet aan onze standaard voldoen, die vind je niet terug in onze flessen.”
Dat Durio een echt familiebedrijf is, blijkt wel uit de verhalen van Alessandro. “We hebben echt wel wat heftige discussies gehad. Zeker ik en mijn vader. Hij verklaarde me voor gek. Na het proeven van de wijnen is hij gelukkig bijgedraaid.”
Tijdens de oogst is het bij Durio alle hens aan dek. In groepen worden de trossen handmatig geplukt en zo worden er 20 hectaren rij voor rij afgelopen.
De constante factor hierin is nonno Pietro, die doodgemoedereerd zijn ommetje maakt tussen de wijnstokken die hij al lang heeft overgedragen naar de volgende generaties.
Durio produceert Italiaanse wijnen met prachtige namen. Achter sommige van deze wijnen zit ook een leuk verhaal, zoals de onderstaande wijnen.
Bijvoorbeeld het verhaal van PerBerto. Deze wijn staat voor de relatie tussen de twee broers Alessandro en Alberto, die het wijngoed nu bestieren.
Als kinderen probeerden de broers Alberto en Alessandro elkaar af te troeven. “Ik heb ooit pizza van hem afgepakt en zijn speelgoed weggenomen. Puur om hem terug te pakken voor iets anders wat ‘Berto’ deed. ”
Uiteraard zag de vader van de broertjes net op dat moment wat er gebeurde, waarop hij de goede vrede tussen de broers met een wijze les terug liet keren. Alessandro: “De pizza en het speelgoed zijn voor Berto (Per Berto). Maar ze zijn evengoed bedoeld om samen te delen, sprak mijn vader dan. Daarom is de PerBerto een lichte wijn geworden, gemaakt om te delen met vrienden.”
De grootvader van Alberto en Alessandro begon zijn werkende leven in Agliano ooit voor een reder. De reder was een zeer rijke man en bezat de wijngaarden als investering. Toen hij er vanwege ouderdom mee besloot te stoppen, kon ‘Nonno Durio’ het bedrijf overnemen en voor het eerst voor zichzelf beginnen. “Precies om die reden hebben Alberto en ik onze allereerste fles naar hem vernoemd. De l’Armatore was voor hem het begin, en nu ook voor ons.”