Acqua fa male, il vino fa cantare. Het is een gevleugeld gezegd, dat zoveel betekent als ‘Water is slecht, van wijn ga je zingen’. Het tweede deel is in ieder geval waar.

Bijna 600 verschillende soorten ‘autochtone’ druiven heeft Italië. Zes. Honderd. Uve autoctone in goed Italiaans, die al even sierlijke namen dragen als Verduno di Pelaverga of Dolcetto. En dat zijn alleen maar de druivensoorten! Moet je eens voorstellen hoe ontelbaar veel verschillende wijnen dit oplevert.

Wijn om te zingen

Van sommige wijnen zul je misschien niet direct gaan zingen, maar andere wijnen vormen een symfonie tussen het verhaal van de wijnboer, de kwaliteit en de smaak van de betreffende streek. Dat zijn de wijnen waar we bij Acqua fa male van gaan zingen. Dan kun je denken aan een heerlijk verfijnde barolo uit Roddi of een wat meer boerse maar daarom niet minder lekkere Umbria Rosso uit Bevagna.  

Nieuwe generatie wijnboeren

Gedurende een aantal reizen hebben we zoveel gepassioneerde Italiaanse wijnboeren ontmoet, die niet op het volume zitten maar op binding met de streek, het cultiveren van de regionale druiven en de realisatie van ongekende kwaliteitswijnen. Een nieuwe generatie staat op. Zij hebben nieuwe ideeën, brengen de authenticiteit weer terug in het productieproces en investeren door duurzame landbouw in de komende generaties.

Verhaal van de bron

Bij Acqua fa male vind je geen toetsen van sandelhout in complexe proefnotities, laat staan kiloknallerwijnen. Hier beleef je wel het persoonlijke verhaal van de wijnproducent, weet je meteen waar ze te vinden en welke wijnen ze maken. Daarnaast boek je net zo makkelijk alvast een proeverij of rondleiding voor tijdens je vakantie.

Salute!

Tim & Frederieke

Acqua fa male